Loco Galbasa

De geschiedenis

Sicilië 1922. Don Antonino Musso heeft een droom. Hij wil een boerderij kopen om daar een eigen olijfgaard te verbouwen. Jarenlang probeert hij deze boerderij te bemachtigen die toen in de handen was van een nobele Siciliaanse familie. In 1963 lukte de zoon van Don Antonino het om de droom van zijn vader te verwezenlijken. 

Het kwaliteitsproduct

Vanaf die dag is het gelukt om er een schitterende biologische olijfgaard van te maken.  Heden is het de kleinzoon Sandro Domenico Musso die het bedrijf draaiende houdt. En met succes!

20 Hectare groot met eeuwenoude olijfbomen. Biancolilla en Nocellara del Belice zijn de belangrijkste olijfsoorten op de gaard. Door deze op de perfecte tijd te oogsten (het begin van de rijping van het fruit) en binnen 6-12 uur te persen ontstaat er een kwalitatieve en fantastische olijfolie die verschillende awards ontvangen heeft.

De eerlijke traditie

De productie maakt deel uit van de meest traditionele methoden van biologische landbouw. De bemesting wordt uitgevoerd door middel van groene mest. Een teelt met gecertificeerde biologische veldbonen zonder gebruik van chemische middelen. Voor het besproeien gebruiken ze alleen gecertificeerde biologische producten op basis van koper. De kwaliteit van de producten worden onderworpen aan strikte controles door biologische certificeringsinstanties zowel op het veld als op het eindproduct. Zo ontstaat er een olie van topkwaliteit.

Ook dit jaar heeft deze heerlijke olie verschillende awards gewonnen bij verschillende competities.

 ENTRE CAMINOS

 

De familie Escalera Alvares is al drie generaties actief in de landbouw in La Roda (Sevilla), Spanje. Isabela en Juan, de leden van de nieuwe generatie van de familie, besloten hun toekomst te wijden aan de productie van olijfolie en richtten in 2019 hun eigen olijfoliemerk Entre Caminos op. Jaren van hard werken volgden en hier zijn ze dan met een reeks van uitstekende kwaliteit Award - Winnende biologische olijfolie. Hun filosofie draait om duurzaamheid en traditie. Olijfolie geproduceerd van biologische olijven, verpakt met 100% recyclebare materialen. Het ontwerp van de verpakking is geïnspireerd door en opgedragen aan alle hardwerkende vrouwen van het platteland. 

Dit is Entre Caminos, waar de mensen net zo geweldig zijn als hun olijfolie.

 Ciccolella

De familie Ciccolella is al sinds 1878 eigenaar van hun fantastische bedrijf, gelegen in het zuidelijke Puglia in Italië. 

Met veel respect behandelen ze de grond en de zeer oude olijfbomen, de Corantina en de Ogliarola barese, op biologische wijze. Van het cultiveren tot het bottelen in plasticvrije verpakkingen. Hun credo: "We hebben het land niet geërfd van onze voorouders, we lenen het van onze kinderen." Dit geeft hun liefde en respect weer voor het mooie product en de natuur.

Dat is te merken aan de vele awards die Ciccolella heeft mogen ontvangen in de loop der jaren voor het 'gele goud'.

 EFKRATO

 

Deze fantastische biologische gaard ligt op het mooie eiland Kreta één van de eilanden van Griekenland. Hier staan de oude Tsounati bomen, waarvan de vruchten gezien worden als exclusief. 

De producenten van EFKRATO zijn zich terdege bewust van het belang van duurzame landbouw en de aanzienlijke sociale, ecologische en economische impact ervan. Ze hebben een liefdevolle en respectvolle relatie met de olijfgaard die hen genereus teruggeeft. 

 

De belangrijkste manier van bemesten van hun kleine familie-olijfboomgaarden is een "samenwerking" met paarden en schapen die biologische mest leveren in ruil voor wilde grassen en tegelijkertijd de uitstoot van CO2 verminderen. Ze profiteren van peulvruchten voor stikstofbinding in de bodem in plaats van kunstmest te gebruiken. Deze planten leven harmonieus samen met de olijfbomen en laten de uitputting van voedingsstoffen in de bodem niet toe, wat vaak het geval is bij monoculturen. Zelfs chemicaliën die zijn goedgekeurd voor biologische landbouw worden vermeden.

 

 

Het oogsten vindt plaats voordat de vruchten rijpen, om te produceren wat de oude Grieken "ωμοτριβές" noemden ( vroege oogst olijfolie ), die van oudsher werd beschouwd als de meest voedzame olijfolie. Dat resulteert in een schitterende olie die terecht meerdere prijzen in wacht heeft gesleept. De olijven worden één voor één met de hand geselecteerd en alleen die in uitstekende staat worden gebruikt bij de productie van EFKRATO.

 

EFKRATO werkt samen met myClimate om eventuele CO2-emissies gerelateerd aan haar productie te berekenen en te compenseren. Een deel van de opbrengsten wordt aangeboden aan myClimate en wordt gebruikt voor projecten die te maken hebben met het terugdringen van de CO2-uitstoot in verschillende delen van de wereld. 

 Querciamatta

De schitterende boomgaard van Querciamatta bestrijkt 4 hectare met verschillende olijfsoorten. Frantoio, Leccino en op het hoger gelegen rotsachtige gedeelte van de gaard wordt de Moraiolo-olijf verbouwd.

September 2022 hadden wij de eer om deze fantastische plek in Toscane te bezoeken. We werden zeer gastvrij ontvangen en kregen een rondleiding op het mooie terrein. Zo hebben we zelf mogen ervaren hoe respectvol er met de natuur en de olijven omgegaan wordt. 

De biologische olijven worden met de hand geplukt. De geplukte olijven worden al na een paar uurtjes geperst. Elke olijfsoort wordt afzonderlijk geperst en het sap wordt daarna meteen in kleine vaten gegoten wat belangrijk is voor de verschillende smaken en geuren.  Er worden alleen olijven geperst en gebotteld die van de Querciamattagaard afkomstig zijn. En dat het een goed product is blijkt uit de vele awards die toegekend zijn aan de olie.Oleosophia

In het mooie Griekenland, aan de voet van de berg Fokas, in het dorpje Kalenzi bevindt zich het schitterende familiebedrijf Oleosophia. Deze boerderij is al 3 generaties in het bezit van een liefdevolle familie. 

Op de voedingsrijke grond groeien de mooie olijfbomen waar de familie zo liefdevol mee om gaat. De rijpe olijven worden met de hand geplukt en gesorteerd. De 100% Manaki-olijf wordt met liefde geperst. Dit alles in gelimiteerde oplage. Dit om goede controle te houden op de mooie smaak van de olijven.

 

Een bedrijf om trots op te zijn. 

En dat zijn ze dan ook aangezien al hun harde werk beloont is met verschillende awards.  Een kleine greep.

 

Er wordt nog meer geproduceerd op deze mooie boerderij.

Wat denkt u van handzeep, volledig met de hand gemaakt van hun eigen olie en met toegevoegde kruiden.

En dan is er nog de natuurlijke stroop, Petimezi, gemaakt van Corintiaanse druiven die ook op het land groeien. De druiven worden ingekookt tot al het water er uit is. Wat overblijft zijn de natuurlijke suikers van de druif. Rijk aan mineralen en ijzer.