Al ruim 6000 jaar een goede reputatie
Uit de oudste geschiedschrijving is bekend dat olijfolie al in 4.000 v.C. werd gebruikt. De Grieken uit de oudheid spraken over het vloeibare goud, door de vele toepassingen van de geroemde olijfolie. Zij vulden hun olielampen ermee, gebruikten het uiteraard voor het bereiden van voedsel, maar ook voor het genezen van wonden. Niet op de laatste plaats diende de olijfolie ook als schoonheidsproduct. 

Gezondheid
Extra vergine olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft ook een hoog gehalte aan vitamine E. Deze onverzadigde vetten staan bekend om hun gunstige gezondheidseffecten. Zo verlaagt onverzadigd vet het LDL-cholesterol dat ook wel slecht cholesterol wordt genoemd.
Extra vergine olijfolie verkleint daarom het risico op hart- en vaatziekten
Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. * 
Er wordt constant onderzoek gedaan naar vele andere gezondheidsvoordelen van de polyfenolen die in extra vergine olijfolie voorkomen. In wetenschappelijke  onderzoeken komt naar voren dat deze polyfenolen ontstekingsremmend zijn en beschermen tegen diverse welvaartsziekten.  

Schoonheid
Extra vergine olijfolie is een belangrijke bron van vitamine E. Vitamine E speelt weer een rol bij het aanmaken van collageen. Collageen houdt je huid soepel, waardoor er minder kans is op rimpels. Ook rimpels die veroorzaakt worden door externe factoren, zoals zonlicht of sigarettenrook, kunnen afnemen onder invloed van vitamine E. Ook zorgt deze vitamine voor een sneller herstel van de aangetaste huidcellen. Naast alle dure crèmes, met vele onduidelijke ingrediënten, staat de pure olijfolie sterk voor een gezonde huid. De olie houdt de natuurlijke huidvetten in tact en bevordert hiermee een evenwichtige vochthuishouding. De barrièrefunctie van de huid wordt hierdoor hersteld.  

*Bron: Voedingscentrum

Aanbevolen door